Trattorian

En novell från trattoria montecchio

Laura och Enzo är två nyförälskade ungdomar som lever i den toscanska byn Calcinaia. Året är 1992 och tillsammans brukar de hänga på Trattoria Montecchio, mat- och vinbaren som kommit att bli deras favoritställe. De trivs i den enkla och avslappnade atmosfären där de helt kravlöst njuter av både mat, dryck och tiden med varandra.

Men så en dag rinner tiden ut. En viktig affär går i stöpet och förlusten tvingar Enzos familj att lämna Italien för Sverige. 30 år senare har Enzo fortfarande inte slutat tänka på Laura och när han ska uppfylla sin dröm om att öppna en äkta italiensk trattoria är namnet självklart – Trattoria Montecchio. Platsen som för alltid funnits kvar tack vare smaker, dofter och minnen. Frågan är, kommer Laura att komma dit?

MÖTET

Kapitel 1

MÖTET

Hon hade varit nervös hela dagen. Om några minuter skulle de ses igen, den här gången på den lokala mat- och vinbaren i den lilla toscanska by de bodde i, Calcinaia. Det var något speciellt med Enzo, han väckte en nyfikenhet hos Laura som hon aldrig tidigare upplevt. Nu såg hon honom närma sig entrén till Trattoria Montecchio och Laura fiskade upp sin lilla spegel ur väskan en sista gång. 

Trattorian

Kapitel 2

Trattorian

Kvällen hade varit fantastisk. Enzo och Laura hade delat på en enkel middag med italienska smaker där nyanser av ceder, jasmin och vanilj hängde i luften. De uppskattade båda ett gott vin och hade suttit kvar till stängning. När de vandrade hemåt i den ljumma kvällen pratade de om hur Trattoria Montecchio skulle bli ett ställe att återkomma till – de trivdes i den kravlösa och avslappnade atmosfären, där allt var avskalat men mysigt på samma gång.

När Enzo slöt ögonen den kvällen knackade det på dörren till hans rum. När han såg sin pappas dämpade hållning i dörröppningen förstod han på en gång att något var fel.

Drömmen

Kapitel 3

Drömmen

Månader hade passerat och vid det här laget hade Laura och Enzo slunkit in på Trattoria Montecchio många gånger. Enzo älskade maten och det faktum att trattorian serverade vin på glas. Laura, hon hade upptäckt en förkärlek för olivträd tack vare de vackra små olivkvistarna som vilade på marmorborden. Nu drömde hon om ett framtida hus nära en olivlund. Ännu hade Enzo inte berättat om pappans samtal några månader tidigare, men han visste att tiden var kommen nu. Han visste – att han skulle krossa drömmen om en gemensam framtid.

Sanningen

Kapitel 4

Sanningen

Laura förstod inte vad han sa, trots att Enzo förklarade om och om igen. Det enda hon hörde var att han skulle flytta. Till Sverige. Ett kallt, främmande land långt borta. Och de, de var bara 17 år och oförmögna att påverka beslutet.

Enzos pappa var affärsman och finanskrisen hade gjort att en viktig affär hade gått i stöpet. Att bo hos en släkting i Sverige verkade vara den enda lösningen just nu. De skulle flytta till Luleå. En stad Enzo aldrig hört talas om.

Tiden

Kapitel 5

Tiden

Det var svårt att acceptera att kvällen var här. Enzo fingrade stressat på skjortknapparna och kände sig jagad av klockan som tickade på väggen. Snart skulle han träffa Laura för en sista middag. Deras tid hade runnit ut och känslan var kvävande. 

I samma sekund som han lämnade huset vände han tillbaka igen, han höll på att glömma det viktigaste.

Minnena

Kapitel 6

Minnena

Lauras blick fastnar på konservburken, en gång fylld med krossade tomater, numera med bestick. Fingrarna stryker planlöst över den rosa/vit-rutiga menyn som hon lärt sig utantill. Den här enkla platsen har kommit att bli härligare och viktigare än hon någonsin kunnat drömma om. Trattoria Montecchio. Nu vill hon bara glömma. Men ändå för alltid minnas.

Minnena

Kapitel 7

Minnena

Enzo greppar tag i Lauras hand och äntligen vaknar blicken till liv igen. Han räcker över den lilla plantan – ett minne av honom och deras tid tillsammans. Tanken på att hon ömt ska vårda den till ett vackert olivträd skänker tröst i vad som nu blivit adjö.

Epilog

30 år senare är Enzo fortfarande kvar i Luleå men aldrig har han kunnat sluta tänka på Laura. När han ska uppfylla sin dröm om att öppna en äkta italiensk trattoria är namnet självklart – Trattoria Montecchio. Platsen som för alltid funnits kvar tack vare smaker, dofter och minnen. I takt med att den lilla trattorian på Storgatan 59 växer fram, i takt med att han ömt placerar olivkvistar på marmorborden, vaknar också saknaden efter Laura. Han måste bjuda hit henne. Frågan är, kommer hon att komma?

Öppettider

Måndag-söndag: 15.00-22.00

Hitta hit

Hotell Savoy

Storgatan 59

97231 Luleå

 

0920-195 00

[email protected]